Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Emmen, hoofdvestiging Zwartsluis

Stapsgewijze handleiding voor het repareren van kleine schade aan uw stucwerk met vulmiddel

Redactie emmen-stukadoor.nl, 17 juni 2024
Scheur in de muur
De stukadoors van E.S. Schilders & Afbouwbedrijf geven u tips om zelf stucwerk te repareren.

Stucwerk zorgt ervoor dat u mooie egale muren krijgt waar u makkelijk op kunt schilderen of behangen. Het kan voorkomen dat grote temperatuurverschillen in de muur ervoor zorgen dat er scheurtjes ontstaan in het stucwerk, wat opgelost moet worden. Het is fijn om te weten dat u thuis zelf aan de slag kunt gaan met het repareren van deze scheurtjes in het stucwerk. In deze blog delen we handige tips en trucs om het stucwerk te herstellen.

Een veelgebruikte methode om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is door vulmiddel te gebruiken. Er zijn diverse soorten vulmiddelen verkrijgbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en behoeften. Ontdek hier meer over de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze gemakkelijk kunt inzetten om uw stucwerk te herstellen.

Er zijn diverse vormen van vulmiddelen verkrijgbaar, denk aan poeder, kant-en-klaar, sterk of flexibel. Raadpleeg de bouwmarkt of een stukadoor voor raadgeving over de optimale keuze. Het is slim om voldoende in te kopen gezien het lastig is te schatten hoeveel product u zult verbruiken.

Wanneer u kleine lokale beschadigingen aan het stucwerk wilt repareren, is vulmiddel een handig hulpmiddel. Om te starten met de reparatie, is het belangrijk om de beschadiging voor te bereiden door afbladderende verf of uitstekende kalk rond de scheur te verwijderen. Een aanrader is om een plamuurmes te gebruiken voor dit soort reparaties.

Wanneer u smalle scheurtjes wilt repareren, kunt u ze iets verder uitscheuren. Een V-vormige verfkrabber is daarbij erg handig. Hierdoor kan het vulmiddel zich optimaal binden aan het oppervlak waarop u werkt!Zorg er ook voor dat de regio rond de scheur goed wordt gereinigd door middel van ontvetting en het stofvrij maken.

Als u de beschadiging een klein beetje nat spuit, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder “zuigt”. Als u kijkt naar het vulmiddel dat u hebt aangeschaft, maakt u dit klaar voordat u de scheur bevochtigt. Op deze manier bent u gereed voor onmiddellijk gebruik.

Voor het opvullen van de scheur is een plamuurmes het beste gereedschap om vulmiddel aan te brengen. Zorg ervoor dat u het mes zorgvuldig langs de muur beweegt om de scheur volledig te vullen. Zorg ervoor dat u het teveel aan vulmiddel direct na het vullen van de scheur weghaalt.

Het vulmiddel zal op deze manier mooi opdrogen. Wees alert: vulmiddel kan krimpen tijdens het drogenproces. Misschien moet u de scheur 2 á 3 keer herstellen.

Als alles goed gedroogd is, kunt u de laatste onregelmatigheden wegwerken door de muur op te schuren tot hij weer mooi glad is. Let op: het vulmiddel kan op een andere manier opdrogen dan de rest van het stucwerk. Als u ervoor kiest om de muur opnieuw te schilderen, kan het zijn dat de verf anders uitpakt. Vraag advies aan een stukadoor voor de juiste aanpak.

Beschadigingen wegwerken met een nieuwe pleisterlaag

Het kan voorkomen dat uw stucwerk op verschillende plekken in de muur behoorlijk beschadigd raakt. Als dat het geval is, komt een dunne nieuwe pleisterlaag over de hele muur goed van pas. Voor het volbrengen van klusjes zoals deze is pleister in poedervorm een handige keuze.

Met de juiste aanwijzingen kunt u zelf het pleister bereiden voor op de muur. Let goed op de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, enz. hanteert, zodat het pleister er mooi uitziet op de muur zonder klonten. Zo krijgt u geen klonten en ziet het pleister er goed uit op de muur.

Voordat u begint met de herstelwerkzaamheden, moet u de beschadiging voorbereiden. Hierdoor worden alle uitsteeksels en oneffenheden verwijderd en wordt de muur gereinigd. Voor u het nieuwe pleister aanbrengt, dient u de hele muur ontvet en stofvrij te maken.

Maak de muur mooi egaal door het pleister gelijkmatig over de hele muur aan te brengen. Neem kleine porties pleister en verdeel het gelijkmatig over de muur om oneffenheden te vermijden. Egaliseer het pleister met een afstrijkmes om een egale afwerking van de muur te krijgen.

Het is cruciaal om goed op te letten welk type beschadiging het is en op welke muurHet is belangrijk bij grote beschadigingen eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat u de pleisterlaag aanbrengtDit leidt tot een optimale hechting van het pleister aan de muur

Wanneer het pleister volledig droog is, bent u vrij om de muur naar eigen smaak te schuren. Dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid oneffenheden die aanwezig zijn op de muur. Een lichte schuurbeurt is goed genoeg als u gaat behangen, maar voor verf dient de muur helemaal glad te zijn.

Professioneel stucwerk herstel door een expert

Als u opteert voor professionele hulp, kunt u de reparatie overlaten aan een ervaren stukadoor die de gewenste resultaten zal boeken. Als u nog bepaalde vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere onderwerpen, of als u een afspraak wenst te maken, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen!Voor het verkrijgen van meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u E.S. Schilders & Afbouwbedrijf bereiken via 085 106 1401.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1401 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.