Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Emmen, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 voordat u stucwerk gaat uitvoeren maak een afspraak met de loodgieter

Redactie emmen-stukadoor.nl, 24 juni 2024
Gevlekte muur met beschadiging
Lees hier onze tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Het aanbrengen van stucwerk op uw muur zorgt voor een strakke en verzorgde afwerking. Een gladde muur, verkregen door middel van stucwerk, is de optimale ondergrond voor het aanbrengen van verf of behang. Desalniettemin vraagt het stucen van de muur de nodige inspanning en grondige voorbereiding.

Het voorbereidende werk kunt u zelf eenvoudig thuis doen!Een van de eerste en cruciale stappen is het voorbereiden van de muur. In deze blog vindt u 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Bij aanvang van de voorbereiding van de muur, is het verstandig om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur op de juiste manier te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten weghalen. Het is aan te raden deze klus uit handen te geven aan een loodgietersbedrijf, zo heeft u de zekerheid dat alles juist en veilig wordt gedaan.

Tip 2: Maak de muur geheel kaal

Dit geldt voor diverse attributen die aan de muur zijn bevestigd of in de muur zijn verankerd. Mocht de muur die u gaat stucen zich in een trapgat bevinden, haal dan eerst de trapleuning weg. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor vrij kan bewegen en overal goed bij kan.

Wanneer uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, raad ik aan om deze tijdelijk te verwijderen. Zo bent u er zeker van dat uw muur helemaal vrij is en er geen stuc op terechtkomt. Ter afsluiting, verwijder zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) zodat de stukadoors gemakkelijk kunnen bewegen.

Tip 3: Zorg ervoor dat uw muur en de directe omgeving stuc-klaar zijn

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk daadwerkelijk alleen op de muur wordt aangebracht, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur te verwijderen. Dit maakt het makkelijker voor de stukadoor om bij de muur te komen. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Verwijder alle objecten van uw muur

Wanneer u besluit om slechts bepaalde delen van een ruimte te stucen, is het verstandig om de randen van de muur af te plakken. Als u een stukadoor wilt laten komen, kunt u met hem overleggen over de afplakmethode. Dit is zeer belangrijk in verband met de garantie.

Bij het stucen van een muur kan er veel rommel ontstaan, vandaar dat het belangrijk is om de vloer af te dekken. Als uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u samen met de stukadoor bekijken hoe u ze op passende wijze kunt afdekken. Denk aan het beschermen van de meubels met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Bepaal de ondergrond

Het is cruciaal om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u aan de voorbereiding begint, niet elke ondergrond is direct geschikt om te bewerken. Als u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aan het begin nodig, terwijl in het geval van een muur bestaande uit gipsplaten, dient u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aan te brengen. Het is cruciaal om te weten welke ondergrond u heeft bij het bepalen van welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Zorg ervoor dat uw muur stucwerk klaar is met een inspectie

Voordat u begint met het klaarmaken van de muur voor stucwerk, is het raadzaam om eerst te controleren of de muur hiervoor geschikt is. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te herstellen en alle overgebleven behangresten zorgvuldig te verwijderen, is cruciaal voor een perfect gestucte muur. Anders kan dit oneffenheden opleveren in het stucwerk.

Tip 7: Zorg ervoor dat de muur helemaal stofvrij is

Begin met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met een grote borstel. Als er extra fijnstof op de muur zit, is het een optie om de borstel een beetje vochtig te maken. Met een vochtige borstel wordt stof goed vastgehouden en wordt de muur grondig gereinigd.

Tip 8: Ontvet de muur

Zodra de muur geheel vrij is van stof, kunt u aanvangen met het ontvetten van de muur. Het is van essentieel belang om doekjes, warm water en ontvetter binnen handbereik te hebben. Voeg de ontvetter toe aan het warme water en maak de doekjes ermee nat.

Hiermee kunt u de muur schoonmaken. Zorg dat u de doekjes goed uitknijpt, het is niet de bedoeling dat ze kletsnat op de muur komen. Kijk goed welke hand u gebruikt om de muur te reinigen en welke hand al vuil is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: Regel zelf de optimale hechting van uw muur

Na het voltooien van de muur kunt u een extra laag aanbrengen om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Indien u terugkijkt naar tip 4, zou u moeten weten welk soort ondergrond u heeft. Als gevolg van het soort ondergrond, zult u een ander product moeten gebruiken om de muur te behandelen.

Het aanbrengen van een hechtlaag voorstrijk wordt aangeraden voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort). Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) wordt geadviseerd om primer grondeermiddel te gebruiken. Afhankelijk van de situatie is het wellicht verstandig om samen met een stukadoor te kijken naar het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Belang van drogen voor het stucen van uw muur

Zodra u klaar bent met het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het essentieel om de muur voldoende te laten drogen. Indien de muur nog vochtig is of vocht vasthoudt, bestaat de kans dat het stucwerk niet goed zal hechten. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat dit een paar uur voor de stukadoor komt gedaan wordt, zodat u weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Het toepassen van hoekbeschermers voor een optimale muurvoorbereiding

Vlak voordat u begint met stucen is het slim om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereidende stap. Om te verzekeren dat het stucwerk strak op de muur ligt, is het slim om hoekbeschermers toe te passen. Om ervoor te zorgen dat alles mooi blijft en goed beschermd is, plaatst u hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur.

U moet dit minimaal 3 uur voor het stucen uitvoeren. Kies de juiste beschermers afhankelijk van de dikte van de stuclaag. Bij stuclagen onder de 3 millimeter, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers noodzakelijk.

Hebt u hulp nodig?

Door deze handige aanwijzingen op te volgen, is uw muur volledig gereed voor stucwerk!Indien stucen u wat ingewikkeld lijkt of als u vragen heeft, neem dan contact met ons op!Als u vragen heeft of een afspraak wilt maken, kunt u contact opnemen met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1401.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1401 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.